Het rood van de Aardbeivlinder

Vlinderen is in Spanje mijn hobby geworden. Nooit eerder had ik oog voor de pracht, het nut en het fotogenieke van vlinders. Vrolijk door de luchten dwarrelend en van bloem naar bloem hoppend, tegelijkertijd ook nog nuttig werk verrichtend. In Nederland zag ik met grote regelmaat vliegen en ook had ik ze af en toe wel eens in de buik; maar hoe anders is dat nu! Dagelijks struin ik door de velden en kruip ik door de tuin, altijd de camera in de stand “macro” paraat. Niet zelden zit ik op de knieën of lig ik zelfs geheel plat op de buik in het veld. Alles uit de kast voor dat ene doel en dat ene moment. Die nieuwe en door mij tot dan toe nooit eerder geziene soort, een nóg betere of nóg mooiere foto of het vastleggen van iets wat ik nog niet eerder heb gezien. Dagvlinders.....nachtvlinders...macro´s en micro´s. Het is een wondere wereld.

Gisteren kwam ik opgewonden terug van zo´n wandeling. De Aardbeivlinder (want de aanwezigheid van het typisch witte “kiesje” op de vleugels verraadde al snel de identiteit van hetgeen ik had gefotografeerd) had ik al eerder op de foto gezet; heel goed en heel mooi ook nog. Maar nooit eerder trof ik het mannetje en het vrouwtje samen aan, gewikkeld in hun spel van dwarrelen, dans, toenadering en liefde. Het was al een wonder dat mijn oog op hen viel (het bruine vlindertje meet ongeveer 20 millimeter) maar omdat ze meer oog voor elkaar hadden dan voor mij kon ik dichterbij komen en me vlak voor het schouwspel behoedzaam op de knieën laten zakken. Het laatste stukje nadering realiseerde ik door het uitstrekken van de arm, tot op 10 centimeter ongeveer kwam de camera tot stilstand. Het lukte deze keer; ze hadden meer oog voor hun eigen toenaderingen dan die van mij! Klik, klik, klik... De beeldchip raakte gevuld met Aardbeivlinder.

Toen de Zweed Carl Linnaeus de soort in 1758 de Latijnse naam Pyrgus malvae gaf, refereerde hij met het tweede deel van de naam naar het Kaasjeskruid (Malva) waarvan hij ten onrechte dacht dat het een waardplant van de vlinder zou zijn. Ok, dat was een foutje. Maar hoe zit dat nou eigenlijk met de Nederlandse naam van deze zeldzame vlinder? Was dat dan ook een foutje? Wie heeft er in hemelsnaam “Aardbeivlinder” van gemaakt en waarom? De kleur van het beestje kan het eenvoudigweg niet zijn, bruin met witte vlekjes. Wat dat betreft is de Engelse benaming “Grizzled skipper” prima gekozen. In het Duits is het “Kleine Würfel-Dickkopffalter” en als je weet dat een “Würfel” een dobbelsteen is kan ook dat er prima mee door. Zit het dan in de waardplant van deze dikkop? Op het lijstje staat heel ver weg inderdaad wel de bosaardbei vermeld, maar het is toch voornamelijk Tormentil, Dauwbraam en diverse rozensoorten waar deze vlinder van houd. Niet waarschijnlijk dus. Ik zoek verder en vindt uiteindelijk wat. De vlinder staat op de Nederlandse Rode lijst als bedreigd, op de Vlaamse Rode lijst als ernstig bedreigd en op de Waalse Rode lijst als gevoelig. Het muntje valt....daar komt dus dat van die aardbei in de naam vandaan! Rood als een kreeft, rood als een tomaat, rood als een aardbei. Knap dat men toen al wist van die rode lijst!

 
Bekijk onze fotoverzameling vlinders op Pinterest: https://www.pinterest.com/CasaAlamosBB/ribagorza-butterflies/

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Linnea Udell (Friday, 10 February 2017 03:27)


    Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.