De marktwerking van een wentelteefje

Het is heerlijk wakker worden in ons huis. Het warme lichaam ingesloten tussen een comfortabel matras en een ruw katoenen dekbedhoes. Alleen zijn met jezelf en een sluimerende bezigheid, nog half ondergedompeld in droomland. Het wakker worden als bezigheid kan in ons B&B in alle rust gebeuren en werkelijk tot in de perfectie uitgevoerd worden. Geen opstartend stadsverkeer, luidruchtige brommertjes en gillende ambulances door de straat. Geen ochtendradio van de buurman of het geklepper van de brievenbus. Niets van dat alles. Je draait je nog even om en voelt in je lichaam de wandeling van de dag ervoor weer even terugkomen. Nog nét geen spierpijn maar wat was dát mooi gisteren! Een mooie gedachte komt van heel ver weg binnen en een flauwe glimlach verschijnt. Omdat de luiken dicht zitten is het nog steeds aardedonker in de kamer maar je weet dat aan de buitenkant de zon er al is. Aan het gekwetter en gefluit van de vogeltjes te horen wel tenminste. Langzaam komen alle zintuigen tot leven. De geur van vers gezette koffie trekt door het huis en dringt je neus binnen. Weer een glimlach. Maar wacht eens... Ruik ik daar nu nog iets anders? Als mijn neus me niet bedriegt zijn dat.....het zal toch niet? Tijd om het bed uit te gaan!

De tijd van alle dagen een hard gekookt ei aan de ontbijttafel is voorbij. Dat vinden wij tenminste. Naast de dagelijkse zaken zoals divers brood, fruit, muesli en yoghurt proberen we veel dagen iets aparts te serveren aan onze gasten. Een toegift. Een eitje met spek, een pannenkoekje met krenten, een vers afgebakken croissant of een wentelteefje. De beurt was aan het wentelteefje. Aan de ontbijttafel trof ik Jan. Zijn vrouw was nog bezig wakker te worden. Ik las een mengeling van spanning en hoge verwachting op zijn gezicht. “Als mijn neus mij niet bedriegt heb je wentelteefjes gemaakt” zei hij. Ik beaamde dat en serveerde het zojuist gemaakte direct aan hem; heet zijn ze het lekkerste! De spanning maakte plaats voor iets van emotie en ik wist dat ik weg moest en deze lieve man alleen moest laten met zijn moment. Twee weken later schreef Jan in zijn beoordeling op Zoover de mooie woorden: “Na 55 jaar weer een wentelteefje te proeven was onvergetelijk”.


Ruim een jaar later en heel veel wentelteefjes verder herhaalde dit scenario zich min of meer. Groot verschil was echter dat er nu een heel gezin, inclusief kinderen, vol verwachting aan de eettafel zat te wachten op hetgeen er zou komen. “Daar zijn de wentelteefjes” klonk het in koor toen ik binnenkwam. “We vroegen ons al af of wij nog wentelteefjes zouden krijgen deze week....” Ik was op zijn minst verbaasd over deze opmerking en kon het niet nalaten direct dan maar te vragen hoe ze van die lekkernij wisten. “Gelezen op Zoover” verklapte de moeder en het werd beaamt door knikkende kindertjes. Ze hadden hun mond al vol en met een volle mond mag je immers niet praten! Meteen moest ik denken aan de beoordeling van Jan.

 

Voor de mensen die denken dat een wentelteefje een typisch Hollands gerecht is, is er een wellicht wat teleurstellende mededeling. Want dat is het dus niet. In Spanje staan wentelteefjes bekend als “torrijas”. Waar de Nederlandse, Franse en Belgische variant (ze heten daar klakaards, klakors of gebakken bokes), alles te maken heeft met het opmaken van resten oud brood, heeft de torrija in Spanje een diep religieuze betekenis waarvan de geschiedenis terug gaat tot naar de 15e eeuw! Torrijas vertegenwoordigen de dood en wederopstanding van Jezus. Het ‘dode’ brood stelt Jezus voor die stierf aan het kruis. Het onderdompelen van het brood in de melk en eieren staat voor het wassen en inwikkelen van Jezus’ lichaam. En het bakken symboliseert zijn lijden. Op die manier wordt het ‘dode’ brood weer tot leven gewekt. In Spanje en veel andere katholieke landen wordt het gerecht toch voornamelijk geassocieerd met de 40 dagen durende vastentijd voorafgaande aan de Semana Santa, de Heilige Week voor Pasen. Wij serveren ze gewoon het gehele jaar door!


- Bekijk de opmerking over de wentelteefjes én al onze andere recensies op de beoordelingswebsite van Zoover.

- In het Nederlands, het recept voor Torrijas, een typisch Spaans gerecht.

Write a comment

Comments: 2
 • #1

  joke (Friday, 01 May 2015 19:22)

  lekker hoor ,ik heb ze ook al heel lang niet meer gegeten.

 • #2

  Angelique (Sunday, 03 May 2015 17:23)

  Mn kinderen zijn dól op "draaihondjes" en ook de kleinkinderen lusten ze graag.
  Ook wij gebruiken ons overtollige brood niet alleen voor het maken van croutons maar ook voor wentelteefjes