"Huis de Populieren"

Casa Álamos” is de naam van ons huis én bedrijf. Een kleinschalig, gemoedelijk en gezellig Bed & Breakfast in het nietige gehucht Visalibons. In de prachtige landstreek La Ribagorza, het kloppend hart van de Spaanse Pyreneeën. Veel mensen hebben kennis van dat feit en nemen het voor lief. Dat vinden we leuk en dat is mooi. Maar toch zijn er met regelmaat mensen die iets meer willen weten over die naam. En dan vraagt men ons zaken als "Hoe zijn jullie toch op die naam gekomen?" of "Wat is een Álamo eigenlijk?" Natuurlijk nemen we dan even de tijd om een uitleg te geven; vaak gebeurd dat aan de gezamenlijke eettafel maar soms ook niet. Nu doen we het op ons blog.
Dit is een verhaal over een boom, een marketingbesluit en over Leonardo da Vinci.


Als onderdeel van de grote wilgenfamilie kent men in de bomenwereld ook de onderfamilie van de populieren (Populus). Het is een groep van ongeveer 35 boomsoorten, wereldwijd verspreid in de gematigde en koudere gebieden van het noordelijk halfrond. In de Spaanse taal en in de volksmond worden populieren vooral Chopo maar soms ook wel Álamo genoemd. De boomsoort waar wij het over hebben is van het geslacht Populus nigra “Italica” ofwel de Italiaanse populier. Deze soort kenmerkt zich door zijn grote hoogte van soms wel 40 meter en zijn loodrecht omhoog gaande groei. De stam heeft veel knoesten en ogen en heel veel recht naar boven groeiende zijtakken. De bomen worden vrijwel nooit breder dan 5 meter en houd erg van kalkrijke gronden in combinatie met veel water. Overal in de Pyreneeën waar water boven of onder de grond aanwezig is, treft men deze chopo dus aan. Zo ook in en rond Visalibons waar immers een overvloed aan heerlijk koel en helder bronwater is. De Italiaanse populier komt van oorsprong uit Lombardije, een landstreek in het noorden van Italië. Van daaruit verspreidde de boom zich in de 19e eeuw over de rest van Europa. Het hout van de populier is licht van kleur en licht van gewicht en heeft verder weinig kwaliteiten als bouwhout. In Nederland worden er voornamelijk klompen van gemaakt en in Spanje worden er veelal sinaasappelkistjes van geproduceerd. Daarnaast wordt het populierenhout gebruikt voor de fabricage van triplex, pallets, papier en lucifers. Het meest beroemde stukje populierenhout op deze wereld is zonder twijfel het houten paneeltje waarop Leonardo da Vinci in de periode 1503-1506 zijn Mona Lisa schilderde. Een stukje Álamo in het Louvre van Parijs, dagelijks bewondert door 20.000 mensen! Tot zover de uitleg over het “wat”.

 

Voor de uitleg over het “waarom” gaan we terug naar het jaar 2006. Het jaar waarin we ons bestaan in Nederland verruilden voor een bestaan in Spanje. We gingen een “opknappertje” kopen ergens in de bergen en we gingen op zoek naar een geschikte naam voor zowel huis, bedrijf én website. Het huis stond in het dorp en in de streek bekend als “Casa Miguel” maar daar konden en wilden we niets mee doen. Ook met het woord “Visalibons” gingen we niet verder komen; te moeilijk en te onduidelijk, om dan ook nog in het achterhoofd te hebben dat die “V” als een “B” uitgesproken dient te worden. En we kregen er de kriebels van om iets met onze eigen voornamen of achternamen te gaan doen. Geen “Casa Cruz”, “Casa Corrina” of “Casa Gerardo” dus! Het moest voor de noord Europese tongvallen vooral wél duidelijk en makkelijk worden, en liefst ook nog eenvoudig te onthouden. Ook was er de wens om de naam met een letter “A” te laten beginnen en dat had dan weer iets met marketing te maken. Want tenslotte zijn er nog steeds websites en vakantiegidsen die een alfabetische volgorde hanteren in hun rangschikkingen. En dan kom je met de eerste letter van het alfabet vaak ook op de eerste pagina; in ieder geval voor aan. De keuze was bepaald niet eenvoudig, maar op de uit Spanje meegenomen foto´s waren de bomen zo onmiskenbaar aanwezig en zo herkenbaar dat we er eigenlijk niet omheen konden. Enigszins gespannen tikten we de naam in bij een willekeurige website voor domeinnaamregistratie. Na enkele tellen wachten werd ons een “deze domeinnaam is beschikbaar” gepresenteerd. Met een paar muisklikken en een creditcard betaling maakten we de zaak verder in orde; een e-mailadres volgde direct daarop. Het businessplan kon afgemaakt worden en Corrina kon aan de slag voor een bedrijfslogo. Onze toekomst in Spanje had een naam!

Write a comment

Comments: 0